Costa Rica Tortuguero, Rincon de la Vieja, Santa Rosa, Monteverde, Corcovado 1996

COSTA RICA - JUNGLE OPTIMUM

In 1996 reisde ik naar Costa Rica, het Midden Amerikaanse land welke bekend is voor haar vele nationale parken en het afgeschafte leger. Dat klinkt allemaal heel vreedzaam en zo, maar was dat ook zo? Ik wilde het met eigen ogen zien. En als waar reptielen- en amfibien-liefhebber hoopte ik veel van deze dieren tegen te komen.

Nu, het was allemaal waar. In Costa Rica viel ik van ene in de andere verbazing. De natuurparken waren heel divers en bleven elkaar overtreffen. En ik werd niet teleurgesteld in wildlife; ondanks het feit dat het altijd heel erg moeilijk is om dieren te zien in de regenwouden, is Costa Rica een prettige uitzondering. Natuurlijk, verwacht geen jaguars en tapirs te zien maar alle apensoorten en -inderdaad- vele reptielen en amfibien zijn eenvoudig waar te nemen.

San Jose is de hoofdstad. Niet heel bijzonder - maar centraal gelegen in het land dus meestal kom je er meerdere keren gedurende een reis om van het ene park naar het andere te reizen. Vanuit San Jose bezocht ik Poas NP - een hooggelegen krater met kratermeer. Verder ging het naar Tortuguero NP - een groot moerasachtig gebied - waar men alleen met boten kan komen en kan rondreizen.

Prachtig gebied met een beroemd legstrand voor schildpadden. s‘ Nachts gingen we op pad - beetje langer dan verwacht - en na uren wandelen vonden we eindelijk een schildpad die eieren legde. Een prachtig gezicht! Het achterland bestaat uit jungle pur sang - met bootjes gingen we erop uit en vergaapten ons aan gifkikkers, groene leguanen en brulapen.

Van Tortuguero gingen we naar Arenal waar de actieve vulkaar Arenal het landschap domineert. Uit de vulkaar ontsnapte regelmatig vuur en as en het dorp deed alsof er niets aan de hand was - heel onwerkelijk. Ook heel bijzonder was Monteverde NP - een "cloudy rain forest" - feitelijk een regenwoud op grote hoogte waardoor het vaak in nevelen is gehuld. Een prachtig gebied met vele kolibries en de prachtige Quetzal - die erg moeilijk was te vinden. Ook zagen we de gouden pad die inmiddels is uitgestorven als gevolg van de opwarming van de aarde.

Verder ging het naar Rincon de la Vieja NP welke in bergachtig gebied ligt. Prachtige wandelingen naar sprookjesachtige watervallen of toppen van bergen - niet zonder gevaar, want 2 maanden ervoor kwamen 2 Nederlanders er om het leven als gevolg van een zeer plotselinge overstroming!

Santa Rosa NP aan de grens met Nicaragua was een droger park - met immense zwarte leguanen. Maar het beste was toch wel Corcovado NP op het Osa schiereiland. Door de hevige regevnval van de afgelopen dagen konden we niet dwars door het oerwoud lopen naar de enige camping die het park rijk is - dus moesten we met volledige bepakking over het strand. Dat was afzien - maar na een volle dag sjouwen kwamen we op een mooie plek uit waar alleen een groep Amerikaanse onderzoekers aanwezig waren. Vanaf de camping konden we het oerwoud ontdekken - met onwaarschijnlijke insekten, kikkers en slangen.

De regeval echter veranderde in een heuse wervelstorm. Onze tenten kwamen onder water en terug naar de bewoonde wereld konden we niet meer - alle rivieren waren al overgelopen en konden niet meer overgestoken worden. $ dagen zaten we er vast, wachtend of een vliegtuigje het aandurfde om ons te redden. Tussen twee stormen in durfde een 2-zitter het aan. Die evacueerde ons naar het nabijgelegen dorp. Daar zaten we echter weer vast. En pas na 2 dagen werden we direct naar de luchthaven van San Jose ge-evacueerd om og net onze vlucht naar Nederland te halen.

Het was een enerverende reis...

Click for English © copyright on all pictures by Rick Versteegh. No picture or image may be copied, printed or reproduced without written permission